Moduł zarządzania systemem

Aktualizacja systemu

Wgrywanie nowej wersji oprogramowania

W celu wgrania nowej wersji oprogramowania należy wybrać:

Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Advanced/Zaawansowane -> Operations/Operacje.

Następnie w polu Aktualizuj oprogramowanie, należy wybrać plik Choose file i potwierdzić aktualizację wybierając przycisk wgrania aktualizacji.

Ostrzeżenie

Przed wgraniem nowej wersji oprogramowania należy zapoznać się z informacjami zawartymi w sekcji Procedura aktualizacji systemu dostępnej w dokumencie Informacje o wydaniach oprogramowania.

Przywracanie poprzedniej wersji oprogramowania

W przypadku wystąpienia problemów z wgraną wersją oprogramowania istnieje możliwość powrotu do poprzedniej wersji.

W tym celu należy przejść do Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Advanced/Zaawansowane -> Operations/Operacje, a następnie wybrać opcję Przywróc wersję.

Sprawdzanie działania usług wewnętrznych

Sprawdzanie działania usług wewnętrznych

W celu sprawdzenia działania usług wewnętrznych należy wybrać:

Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Health/Stan systemu -> Status/Status.

Informacja

W sytuacjach awaryjnych możliwe jest ponowne uruchomienie usługi. W tym celu należy wybrać ikonę restartu znajdującą się obok statusu danej usługi. Restart usługi usuwa z pamięci dane typu debug dlatego utrudniona zostaje diagnoza, która może przeprowadzić support producenta

Funkcjonalność automatycznych kopii zapasowych

Tworzenie automatycznych kopii zapasowych pozwala na przesłanie plików konfiguracyjnych, logów zdarzeń oraz danych pomiarowych na zewnętrzny zasób w celu realizacji polityki bezpieczeństwa w zakresie danych.

Dodawanie zadania tworzenia kopii zapasowej

W celu dodania zadania tworzenia kopii zapasowej należy wybrać:

Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Advanced/Zaawansowane -> Operations/Operacje,

a następnie należy wybrać zakładkę Automatic backups/Automatyczne kopie zapasowe

Po wybraniu opcji Dodaj wypełniamy:

Zakładka Ustawienia

Sekcja Ogólne
Nazwa:

wpisujemy nazwę zadania,

Opis:

wpisujemy opis zadania,

Włączony:

ustawiamy na ON w celu włączenia zadania tworzenia kopii zapasowej,

Zakładka Parametry

Sekcja Harmonogram
Interwał:

wybieramy częstotliwość tworzenia kopii zapasowej,

Czas:

wybieramy godzinę rozpoczęcia wykonywania zadania,

Sekcja Dane
Retencja kopii:

wybieramy ile kopii ma być przechowywanych na zewnętrznym nośniku,

Okres danych:

wybieramy ile historycznych danych pomiarowych ma być przekazywane do kopii zapasowej

Zakładka Magazyn danych

Sekcja Parametry
Rodzaj magazynu:

wybieramy typ połączenia do zasobu realizującego funkcjonalność magazynu danych (smb,ftp,ftps)

Nazwa hosta:

podajemy nazwę hosta lub adres IP,

Login:

podajemy login do logowania do zasobu,

Hasło:

podajemy hasło do logowania do zasobu,

Ścieżka:

podajemy ścieżkę do której będą kopiowane dane,

Domena:

podajemy domenę (jeżeli potrzebna) dla połączeń typu smb,

Opóźnienie:

podajemy opóźnienie jakie jest dopuszczalne przy tworzeniu połączenia do zasobu

Zakładka Kontakty

Sekcja Kontakty

Dodajemy kontakty które mają być powiadamiane o statusie wykonania zadania tworzenia kopii zapasowej.

Informacja

Po utworzeniu zadania istnieje możliwość przestestowania połączenia z magazynem danych. Wykonuje się to wybierając przycisk Akcja przy wybranych zadaniu a następnie opcję Testuj połączenie.

Ręczne uruchamianie zadania tworzenia kopii zapasowej

W celu ręcznego uruchomienia zadania tworzenia kopii zapasowej należy wybrać:

Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Advanced/Zaawansowane -> Operations/Operacje,

a następnie należy wybrać zakładkę Automatic backups/Automatyczne kopie zapasowe.

W tabeli z zadaniami należy wybrać pole Akcja przy wybranym zadaniu, a następnie polecenie Utwórz kopie.

Po uruchomieniu zadania tworzenia kopii pojawi się pasek postepu wraz z opisem aktualnie realizowanego zadania w ramach tworzenia kopii.

Wyświetlenie listy kopii zapasowych

W celu wyświetlenia listy kopii zapasowych należy wybrać polecenie Przywróć kopie dla wybranego zadania. W okienku pojawi się lista kopii zapasowych aktualnie przechowywanych na zewnętrznym magazynie danych.

Ostrzeżenie

W celu zamknięcia okienka z listą kopii wybieramy przycisk Zamknij. Wybranie przycisku Przywróć spowoduje uruchomienie zadania przywrócenia kopii zapasowej.

Przywrócenie kopii zapasowej pomiarów oraz historii zdarzeń

Przywrócenie kopii zapasowej oznacza przywrócenie danych pomiarowych oraz historii zdarzeń.

W celu przywrócenia kopii zapasowej należy wybrać polecenie Przywróć kopie dla wybranego zadania. W okienku pojawi się lista kopii zapasowych aktualnie przechowywanych na zewnętrznym magazynie danych.

Przywrócenie kopii zapasowej konfiguracji

W celu przywrócenia konfiguracji systemu z utworzonej wczesniej kopii zapasowej: ręcznej lub automatycznej należy wybrać

Administration/Administracja -> Maintenance/Konserwacja -> Advanced/Zaawansowane -> Operations/Operacje,

a następnie w sekcji Konfiguracja wskazać plik z kopią konfiguracji i wybrać ikonę przywracania konfiguracji.

Informacja

Plik konfiguracji należy wcześniej przekopiować na stację roboczą na której wykonywane są operacje za pomocą przeglądarki.

Informacja

Plik z kopią konfiguracji dla zadań automatycznych kopii zapasowych znajduje się na wskazanym w konfiguracji zadania magazynie danych, w katalogu o nazwie zgodniej z następujących schematem: [identyfikator_zadania]_[interwał kopii]_[data_wykonania_kopii]_[czas_wykonania_kopii]. Plik posiada nazwę: config.systemONE.backup.

Zarządzanie użytkownikami

Opis

Rozwiązanie systemONE umożliwia tworzenie użytkowników posiadających różne role będące przypisane do różnych lokalizacji. W ten sposób mozliwe jest tworzenie elastycznych schematów dostępu do danych i zarządzania nimi w zależności od wdrożenia.

SystemONe posiada następujące zdefiniowane role:

rola user:

oznacza przydzielenie uprawnień tylko do odczytu danych

rola manager:

oznacza przydzielenie uprawnień do zmiany/edycji danych

rola admin:

oznacza przydzielenie uprawnień do dodawania, zmian, usuwania itp.

Tworzenie grup uprawnień

W celu zarządzania grupami uprawnień należy wybrać

Administration/Administracja -> User/Użytkownicy `-> :file:`Accounts/Konta, a następnie zakładkę Permission group/Grupy uprawnień.

Dodanie nowej grupy uprawnień realizujemy po wybraniu przycisku Dodaj. W nowym oknie mamy możliwość podania następujących parametrów:

Zakładka Ogólne

Sekcja Szczegóły
Aktywny:

ustawiamy na ON w celu włączenia kontaktu.

Sekcja Szczegóły kontaktu
Nazwa:

podajemy nazwę grupy uprawnień

Opis:

podajemy ops grupy uprawnień

Zakładka Uprawnienia

Wybieramy opcję Dodaj uprawnienie, a następnie wybieramy lokalizację oraz uprawnienie w wybranej lokalizacji.

Tworzenie użytkowników i przypisywanie grup uprawnień

W celu utworzenia nowego użytkownika należy wybrać

Administration/Administracja -> User/Użytkownicy `-> :file:`Accounts/Konta, a następnie w zakładce Accounts/Konta` wybrać przycisk Dodaj.

Dodanie nowej grupy kontaktów, realizujemy po wybraniu przycisku Dodaj.

W nowym oknie mamy możliwość podania następujących parametrów:

Zakładka Ogólne

Sekcja Status konta
Włączony:

ustawiamy na ON w celu włączenia konta,

Sekcja Szczegóły konta
Nazwa:

podajemy nazwę konta,

Opis:

podajemy opis konta.

Zakładka Parametry

Sekcja Szczegóły konta
Login:

podajemy login jaki będzie stosowany przy logowaniu,

Hasło:

podajemy hasło,

Powtórz hasło:

powtarzamy hasło,

Może zmienić hasło:

ustawiamy na ON jeżeli użytkownik może zmieniać hasło.

Zakładka Grupy uprawnień

Dodajemy grupy uprawnień jakie mają być przypisane do tworzonego konta.

Logowanie nowo utworzonego użytkownika